A nagy Gatsby

Sajnos ma megint el kellett könyvelnem magamban, hogy a középiskolában jobban kellett volna figyelnem irodalom órán, vagy ha már ezt nem tettem, legalább a divatmagazinok és az internet böngészése helyett az érettségi óta több szépirodalmat kellett volna olvasnom …

Hogy mi vezetett erre a felismerésre? Megnéztem ma reggel az imdb-n “A nagy Gatsby” című film előzetesét és sajnálattal kellett konstatálnom, hogy jó lehet ismerősen csengett a cím, semmi érdemleges információt nem sikerült előhívnom az emlékezetemből …

Akik ugyanígy éreznek a cím hallatán, azoknak itt egy kis mentőcsomag!

A film Francis Scott Fitzgerald 1925-ben írt nagysikerű regényének, “A nagy Gatsby”-nek az adaptációja. A történet röviden a következő: A szegény sorból származó Gatsby beleszeret egy gazdag lányba, Daisybe; a háború elsodorja őket egymástól, s míg a fiatalember a tengerentúlon harcol, a lány férjhez megy egy faragatlan, ámde dúsgazdag emberhez, Tom Buchananhez. Hazatérése után Gatsby fanatikus akarással (és az eszközökben nem válogatva) vagyont szerez, hogy méltó legyen Daisyhez és újra meghódíthassa az asszonyt. A regény Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának a története, amely nemcsak a dekadens és túlhabzó dzsesszkorszakot, a húszas éveket jeleníti meg művészi tökéllyel, hanem az amerikai mitológia, az amerikai álom olyan örök témáit is, mint ambíció, pénz és hatalom bűvölete, a lehetetlen megkísértése és az újrakezdés lehetősége.

Hollywood természetesen nem késlekedett és 1974-ben Francis Ford Coppola rendezésében megfilmesítette a regényt az akkor még szemtelenül jóképű Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével. Két Oscar-díjat érdemelt az alkotás.

2012-ben újra elővették a történetet és ezúttal Leonardo Dicaprio és Carey Mulligan alkotja a szerelmespárt, a rendező pedig nem más,  mint a modern Rómeó és Júlia és a Moulin Rouge rendezője, Baz Luhrmann.

A film előzetesében Jay-Z és Kanye West “No Church In The Wild” és Jack White “Love Is Blindness” című száma csendül fel. Érdekes párosítás. Van egy olyan érzésem, hogy Lhurmannban a filmzene vonatkozásában sem fogunk csalódni, főleg hogy Craig Armstrong is közreműködik benne.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=rARN6agiW7o]

Photos by Miklós Horváth