Yves Saint Laurent nem állta ki az idő próbáját

Minden a hónap elején kezdődött, amikor is Hedi Slimane, a brand kreatív igazgatója négy évvel a tervezőikon halála után bejelentette, hogy a márka design stúdióját áthelyezi Párizsból Los Angelesbe, ami azt jelenti, hogy Hedi mostantól az államokban álmodja majd meg a legújabb YSL kollekciókat. A konzervatívabb párizsiak nemigen ujjongtak a hír hallatán, mivel minden francia divatház (aPhoebe Philo vezette Céline kivételével) Párizsban székel.

Aztán jött az igazi meglepetés; divatberkekben már hetek óta szájról-szájra terjedt a pletyka, de hivatalossá csak a napokban vált, hogy a több mint fél évszázada megálmodott YSL logó elveszíti egyeduralmát; a ready-to-wear kollekciók mostantól a Saint Laurent Paris (SLP) névre hallgatnak majd a korábbi Yves Saint Laurent (YSL) helyett, így az ikonikussá vált logó ezentúl már csak a táskákon, kozmetikumokon és a cipőkön lelhető majd fel.

Újítani mindig kell, ezt aláírom, de szerintem ilyen merész lépésekhez Hedi Slimane-nak kicsit többet kellett volna letennie az asztalra, hisz csak 2008 óta ül a divatház “trónján”.  Nem tudni, hogy mi volt a döntés valódi oka; lehet hogy túl hosszúnak találta a márka nevét, vagy nem tetszett neki az Yves keresztnév, vagy az egész csak egy egyszerű marketingfogás, amivel Hedi be akart kerülni a divatenciklopédiákba. Mindenestre sikerült neki több millió párizsinak, franciának, divatkedvelőnek és magának Yves Saint Laurent-nek mélyen a lelkébe másznia .. Szegény, biztos forog a sírjában.

Photos by Miklós Horváth